------
Welkom
------
Liturgie
------
Vorming
------
Historiek
------
Archief
------
Kalender
Share-project
------

22 Maart 2020: 4e zondag van de vasten

Wereldgebed

M.Verdonck

Op het intentiekaartje van de 4de zondag van de vasten staat : “Welke positieve dingen verbazen mij?”

Ik zie de affiche van broederlijk Delen voor mij: “Je deelt dromen, een glimlach, lief en leed, de toekomst”

Ik vrees in herhaling te vallen maar lief en leed delen in deze coronatijden is zo overal aanwezig. Zoveel mensen zetten zich vandaag in voor de meest kwetsbaren, van gezondheidszorg, uiteraard, tot voedseldistributie, post, huisvuildienst, koks, media, verantwoordelijke politici, buren, enz.
Het is hartverwarmend.

“Delen doet goed. Ook met het Zuiden.” Dit staat ook op de affiche.
Het Zuiden lijkt wel van de aardbol verdwenen. Hoe zou het in Afrika zijn? We horen niets meer van Oost-Congo. Hoe stellen de mensen het ginder? En de vluchtelingen in Syrië, Turkije, Griekenland… Ze lijken vergeten nu iedereen zo begaan is in de eigen regio.

“Je deelt de toekomst;”
Mensen hebben nu meer tijd om na te denken, worden gedwongen creatieve oplossingen te zoeken. Nu we teruggeplooid worden op familie en gezin komen er kansen om te beseffen waar het echt om draait, om te realiseren wat ons echt gelukkig maakt. We leren doodgewone dingen terug waarderen, te beginnen met een goede gezondheid.

“Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, de Heer kijkt naar het hart.” Zo lezen we deze zondag in 1 Sam 16, 1-17 bij de keuze voor David om Saul als koning op te volgen. Een keuze uit onverwachte hoek, een onopvallende, stille werker die doet wat van hem verwacht wordt.
In deze periode komt het beste in de mensen naar boven, laat ons hierop vertrouwen en hoopvol vooruitkijken.


------